"İnegöl Mobilya Sektörü Bilişim Dünyası Temsilcileriyle Bir Araya Geldi"
Marmara ve İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MARSİFED) “Teknoloji Buluşmaları Yuvarlak Masa Toplantısı” İnegöl Genç İşadamları Derneği’nin (İGİAD) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, İnegöl mobilya sanayinin teknoloji desteği ile uluslar arası arenada daha verimli bir konuma gelmesi için yapılabilecekler hakkında eğitim verildi. Sanayicileri ileri teknoloji kullanarak katma değeri yüksek üretim ve iş modeline dönüştürmek, bununla beraber ihtiyaç duyulan yüksek teknolojili ürünlerin ve hizmetlerin Bursa’da oluşturulmasını ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen programa MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Karademirler, İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) ve MODEF Başkanı Yavuz Uğurdağ, İnegöl Genç İşadamları Derneği (İGİAD) Başkanı Hakan Özdemir, BİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, Otomotiv Sektörü Bilişim İhtiyaç Analizi Komite Başkanı Ertan Yılmaz ile çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.
2 BİN 500’E YAKIN ŞİRKET MARSİFED’E BAĞLI
Programın açılışında konuşan MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Karademirler, “MARSİFED, Bursa Eskişehir Bilecik İşadamları Derneklerinin Federasyonudur. 2 bin 500’e yaklaşan şirket portföyümüz var. Proje üretimi noktasında bir nabız yoklaması yaptık ve bu projede karar kıldık. İyi ve faydalı bir toplantı geçirmemizi ümit ediyorum” dedi.
KAZANÇ SAĞLAYACAK BİR PROJE
İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Özdemir ise, “Teknoloji Buluşması Yazılım Projesi toplantımız hayırlara vesile olsun. İstanbul İş Zirvesinde 22 panelist dinledim. Hepsi aralarında anlaşmış gibi hep teknoloji üzerine konuşmalarda bulundular. Bir konuşmacı; gelecekte yüzde 65 sektörün yok olacağını söyledi. Biz onun neresindeyiz diye düşünmeden edemiyorum. Dünyanın önde gelen markaları zamanla gelip gittiler. Örneğin; KODAK, FUJİ gibi firmalar tarih oldu. Sanayimizde presçilik vardı, tarih oldu. Şuanda bu sektör yok ve bu makine teçhizatları üreten firmalar da yok denecek kadar az durumda. Mobilya üretimi ülkemiz ve İnegöl için yüksek katma değer sağlıyor. Bugüne kadar yapılan tasarımlar, argeler, üretim sahaları, makineleşme, yurtiçi ve yurtdışı fuarlarımız, tanıtımlar ve mağazalaşma adına İnegöl elinden geleni yapıyor ve yapmaya devam edecektir. Yazılımın değerini bilen firmalar hazır programlardan faydalanıyorlar fakat henüz kesin çözüm alınamıyor. Yaklaşık 2 yıl önce KOSGEB´den destek için talepte bulunduk, kabul oldu. Bununla alakalı 1 yıl boyunca uzman arayışımız ve yazımı gerçekleştirecek firma temsilcimizi bulamadık. Böyle bir sıkıntıdan geçerek desteği iade etmek istediğimizi belirttik. 250 bin TL´lik bir projeydi, buna başladık fakat yaptıracak kişiye erişemediğimizden dolayı geri çekildik. Sanayimizde halihazırda bunun içerisinde olan temsilcilerimiz var. Sonuç almışlar mıdır alamamışlar mıdır bilmiyorum ama keşke bu işe hiç girmeseydik diyorlar. Çalışan personelin 3-6 ayda bir işini bırakıp gitmesi, işin sekteye uğraması gibi mazeretlerle önümüze gelen bir durum var. Eğer bunu İnegöl mobilya sektöründe yüzde 80 haline getirebilirsek Türkiye mobilya sektörüne kazanç sağlarız. Biz onlar gözünde çalışan olacağız, onlar da bizim uzmanlarımız olacaklar. Bu konuyu aşmış duayen firmalarımız var. Kendilerinin de bize katacakları fikirler onlara sevap kazandıracaktır. Katılan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
İYİ İŞLER BAŞARACAKSINIZ
BİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın ise, “Bu projenin başlangıcında Hakan beyin çok büyük heyecanı vardı, o heyecanı bize de geçirdi. Otomotiv sektöründen ne zaman mobilyaya geçtik anlamadık. Bu kendisinin bizi motive etmesiyle oldu. İGİAD´la iyi işler başaracağınıza inanıyorum” diye konuştu.
BURSA´NIN BİLİŞİM GÜCÜ YANINIZDA
Otomotiv Sektörü Bilişim İhtiyaç Analizi Komite Başkanı Ertan Yılmaz ise, “Otomotiv sektöründe başlattığımız bir uygulamayı mobilya sektöründe de başlatıyoruz. Bu, Türkiye´de ilk bir çalışma. Otomotivde birçok şeyi deneyimledik, kolaylık sağlayacak usul ve yöntemler geliştirdik. Aynı zamanda dersler de aldık. Bunun benzerini mobilya sektöründe de deneyimlemek istiyoruz. Sizlerden de bir şeyler kazanacağız. Sizlerden bol bol soru istiyoruz. Bizim yol haritamızı belirleyecek ana konulardan biri beklentileriniz, istekleriniz ve kaygılarınızdır. Sizi dinlemek istiyoruz. Bilişim sektörü olarak buradayız, yanınızdayız. Bursa´nın bütün bilişim gücü arkanızda” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından bilgilendirme yapan Mobilya Sektörü Bilişim İhtiyaç Analizi Komite Başkanı Fuat Demir, “Programımızda, bu teknolojilere geçiş yapmış sanayicilerin geçiş süreçlerinde yaşadıkları paylaşıyor, sanayicilerin teknoloji kullanım durumları ve seviyeleri tespit ediliyor, gelişmiş teknoloji ihtiyaç listesi oluşturuluyor, mevcut teknoloji üretenler ve seviyeleri tespit ediliyor, sanayici ve teknoloji üreticileri bir araya getiriliyor. Teknoloji firması ile sanayici işbirliğiyle üretilen teknoloji projeleri, sanayicinin ileri teknoloji proje satın alımı ve uygulaması, sanayicinin ihtiyaç listesinin oluşturulması ve teknoloji firmasının üretilecek teknoloji fikirlerinin listesinin oluşturulması amaçlanıyor. Proje kapsamında mobilya başta olmak üzere otomotiv, tekstil, makine, inşaat ve kamu grupları üzerinde incelemelerde bulunulacak. Her sanayici kendisi ile müşteri arasında vizyonu olan süreci anlatacak. Bu vizyona bağlı olması gereken teknolojik gereklilikler ortaya çıkarılacak. Bu teknolojik gereklerin mevcut durumu analiz edilecek. Yapılması gereken satın alma veya üretme projelerine fırsat verilecek. Temel prensiplerimiz ise; ürünler ve hizmetler alınırken ucuz fiyat garantisi yerine değerinde fiyat satın alması ile tedarikçinin AR-GE ve sürdürülebilir kalite yaşamına katkıda bulunmak, ileri teknoloji üreten veya üretmek isteyen girişimcinin önünü açan işbirlikleri yapmak, ilk müşteri olmayı kabul etmek, geliştirme aşamasında katkıda bulunmak ve yayılımını sağlamak maddeleri yer alıyor” dedi.
SANAYİCİ VE TEKNOLOJİ ÜRETİCİLERİ BİR ARAYA GELİYOR
Konuşmaların ardından bilgilendirme yapan Mobilya Sektörü Bilişim İhtiyaç Analizi Komite Başkanı Fuat Demir, “Programımızda, bu teknolojilere geçiş yapmış sanayicilerin geçiş süreçlerinde yaşadıkları paylaşıyor, sanayicilerin teknoloji kullanım durumları ve seviyeleri tespit ediliyor, gelişmiş teknoloji ihtiyaç listesi oluşturuluyor, mevcut teknoloji üretenler ve seviyeleri tespit ediliyor, sanayici ve teknoloji üreticileri bir araya getiriliyor. Teknoloji firması ile sanayici işbirliğiyle üretilen teknoloji projeleri, sanayicinin ileri teknoloji proje satın alımı ve uygulaması, sanayicinin ihtiyaç listesinin oluşturulması ve teknoloji firmasının üretilecek teknoloji fikirlerinin listesinin oluşturulması amaçlanıyor. Proje kapsamında mobilya başta olmak üzere otomotiv, tekstil, makine, inşaat ve kamu grupları üzerinde incelemelerde bulunulacak. Her sanayici kendisi ile müşteri arasında vizyonu olan süreci anlatacak. Bu vizyona bağlı olması gereken teknolojik gereklilikler ortaya çıkarılacak. Bu teknolojik gereklerin mevcut durumu analiz edilecek. Yapılması gereken satın alma veya üretme projelerine fırsat verilecek. Temel prensiplerimiz ise; ürünler ve hizmetler alınırken ucuz fiyat garantisi yerine değerinde fiyat satın alması ile tedarikçinin AR-GE ve sürdürülebilir kalite yaşamına katkıda bulunmak, ileri teknoloji üreten veya üretmek isteyen girişimcinin önünü açan işbirlikleri yapmak, ilk müşteri olmayı kabul etmek, geliştirme aşamasında katkıda bulunmak ve yayılımını sağlamak maddeleri yer alıyor” dedi.